Op wat voor een manierwelke handelwijze Gibson het geluid van de gitaar

Afgelopen weekend zijn de gitaren van de in 2009 gestorven gitaarlegende Les Paul verkocht. De instrumenten brachten een recordbedrag van 5 mln dollar op. Les Paul was een van de vernieuwers in de pop- en rockmuziek, doordat hij een significant aandeel had in de vinding van de elektrische gitaar.

Lester William Polsfuss, de werkelijke naam van Les Paul, werd geboren in Wisconsin op 9 juni 1915. Op 8-jarige leeftijd begon hij interesse te tonen voor muziek. In het begin begon hij mondharmonica te bespelen, maar hij stapte al gauw over op de gitaar, omdat hij gelijktijdig muziek wilde maken en zingen. Hij leerde zichzelf gitaar bespelen, maar bleef de mondharmonica ook gebruiken. Hij ontwikkelde de nekhouder voor de mondharmonica, waardoor hij zijn handen vrij had en desgelijks nog gitaar kon spelen. Dit hulpmiddel wordt nog steeds veel gedragen door artiesten.

Les Paul stopte met school om zich volkomen op de muziek te richten. Hij had zelf een country-achtige sound, maar na zijn aankomst in Chicago in 1934 werd hij sterk beinvloedt door de daar geliefde blues. Hij trad veel op in de stad en zijn eerste lp`s kwamen uit.

Wanneer hij niet aan het spelen was, experimenteerde Les Paul thuis met zijn gitaar. Hier startte hij met technieken die later algemeen erkend zouden worden in de muziek, bijvoorbeeld het ‘overdubben’; het tweemaal zo langzaam inspelen van een gitaarpartij om het daarna in de mix twee maal zo snel af te kunnen spelen. Dit gaf een buitengewoon effect en inspireerde de gitarist tot meerdere experimenten. De belangrijkste daarvan was de elektrische gitaar met een ‘massieve body’ als vervanging van de gitaar met holle klankkast.

{gibson les paul

De Gibson Les Paul ontstond als feedback op het succesnummer van de Fender Telecaster. Gitarist Les Paul werd door de directeur van Gibson, Ted McCarty, ingehaald als consultant. Les Paul maakte gebruik van een massieve klankkast met een mahoniehouten hals voor zijn gitaren. Dit maakte de gitaar echter zwaarder en minder comfortabel om te dragen maar je kreeg een warme, volle klank, die toelaat om nagenoeg elk hier genre te spelen; van jazz tot heavy metal.

Les Paul ontdekte dit toen hij een oplossing zocht voor het welbekende probleem met hollow-body gitaren: feedback (het rondzingen van geluid doordat de gitaar het geluid uit de versterker nogmaals opvangt). Les Paul nam een Epiphone-gitaar met een holle klankkast en zaagde die in de lengte doormidden. Middenin de twee delen monteerde hij een massief stuk hout ("The Log") waarin hij zijn elementen plaatste. De feedback was drastisch verminderd en de sustain verhoogd, een allereerste stap vooruit. Later verving hij ook de twee holle gedeelten door een kompleet massieve klankkast.Deze gitaar bouwde Les Paul zelf en het geluid wat hij hierbij kon maken, maakte hem wereldberoemd. Hij sloot een deal met gitarenfabrikant Gibson om in het openbaar altijd de door hen gemaakte Gibson Les Paul te gebruiken. Deze gitaar werd ontwerpen door Les Paul in samenwerkingsverband met Gibson. Het is nog steeds een van de meest bekende gitaren, die in nagenoeg elk muziekgenre wordt gebruikt.

De opbrengst van de nu geveilde stukken gaat naar de Les Paul foundation, die muziekscholing en vernieuwing stimuleert. De veiling sloot zaterdag, de dag waarop Les Paul 97 jaar oud zou zijn geworden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *